Skip to content

De kleuren van de regenboog

We leven in een tijd waarin beelden- en met name digitale beelden- een enorme invloed hebben op de maatschappij en ons dagelijkse leven. Velen van ons zijn online zodra we wakker worden, totdat we weer gaan slapen. We zien de wereld rondom ons van op een scherm. De realiteit wordt waargenomen door pixels in plaats van echte ontmoetingen. Onze vrienden ontmoeten we op de sociale media en onze gesprekken verlopen via chat en mobiele telefoon: realiteit en virtualiteit strijden om onze aandacht en tijd. We besteden steeds meer tijd met ons mobieltje en achter de laptop dan echt met anderen in contact te zijn. De wereld van Big Brother is werkelijkheid geworden: we zijn dag en nacht online om al onze activiteiten, emoties en dromen te delen.

Wie we zijn en wat we doen en wat we denken is ergens op het wereldwijde web te lezen, te zien en te horen. We zijn niet langer enkel ontvangers, maar ook uitzenders. We sturen onze foto’s, zelfgemaakte filmpjes en teksten naar vrienden over de hele wereld. We worden gezien, gehoord en gevolgd door bekenden en onbekenden en maken vrienden met 1 klik op de knop. De beelden op het scherm beïnvloeden ons steeds meer. Daarom is het zo belangrijk dat deze niet stereotyp zijn en niet afwijken van de werkelijkheid.

De beelden in het RAINBOW project laten een diversiteit zien aan reële LHBT onderwerpen. Echte mensen met echte emoties: zoals verlangen, twijfel, dromen, onzekerheid, verliefdheid, vriendschap en identiteit. Net zo divers als de kleuren van de regenboog!

Praten over seksuele diversiteit in het onderwijs komt niet dagelijks voor. Maar de meeste kinderen en jongeren zijn zich bewust van verschillen tussen jongens en meisjes, net als hun eigen seksuele ontwikkeling. Vaak zijn de ouders de eersten waarmee ze dit bespreken, maar leerkrachten hebben hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden op dit terrein. Elke school moet een veilige omgeving bieden waarin ieder kind, iedere jongere zich kan ontwikkelen en de eigen mogelijkheden kan ontdekken.

Worden wie je bent is voorwaarde voor groei en ontwikkeling op elk terrein. Scholen en leerkrachten kunnen dit RAINBOW project gebruiken om met elkaar te kijken, te praten en te reflecteren binnen een veilige omgeving waarin iedereen kan deelnemen om op die manier zijn of haar eigen ‘kleur’ te worden!