Skip to content

Shark Bait

Still

Filminformatie

Original titel: Haien kommen
Duur: 9:57 min.
Regisseur: Toni Nordli
Noorwegen, 2009
Taal: Noors
Genre: Live action fictie
Adviesleeftijd: 11-14 jaar

Synopsis

Erlend wordt gepest door zijn homofobe medestudenten omdat hij een broer heeft die homo is. Zijn leerkracht is zich hier niet van bewust en Erlend zoekt zelf geen hulp. Na een spelletje ‘Shark bait’ (aas voor de haai, tikspel), wordt hij het slachtoffer van een vernederende aanval.
Erlend’s broer heeft de vooroordelen zelf ook aan den lijve moeten ondervinden maar hij vocht terug. Hij is van mening dat Erlend wraak moet nemen en terugvechten. Op een dag betrapt hij één van de pesters en houdt hij hem vast. Hij moedigt Erlend aan hem te slaan.
Uiteindelijk verwerpt Erlend zijn broers oplossing en toont hij ons hoe belangrijk het is trouw te zijn aan je eigen waarden.

Kijkwijzer

Grof taalgebruik, discriminatie en geweld

Thema’s

Stereotypen
Pesten
Homofobie
Schelden
Familie
Relatie met leeftijdsgenoten
Geweld
Conflicthantering

Still

Lesplan

Deze korte film bevat een heleboel discussiepunten. Het is het beste hem in stukjes te bekijken om alle thema’s en beelden ten volle te kunnen benutten.
Het lesplan is opgedeeld in ‘discussiepunten’. Als leerkracht beslis je -zelf hoe je het lokaal schikt en je groep verdeeld (met de hele groep in een kring, per twee, in kleine groepjes, …)
Je kan de discussiepunten vooraf aanbrengen zodat de leerlingen gefocust kijken.
We verwachten van de leerkracht de inhoud aan te passen naargelang de mogelijkheden van de leerlingen. Bv het belang van het konijn-vis verhaal zal voor sommige leerlingen dadelijk duidelijk zijn, terwijl anderen wat meer duiding nodig zullen hebben.
Sommige beelden uit de film kunnen de leerlingen mogelijk wat van streek maken. Ook hier rekenen we op het inschattingsvermogen van de leerkracht. Zelf de film vooraf bekijken is dan ook een must.

Still

Opdrachten

A. Inleiding: discussiepunt 1 en 2
B. Eerste deel bekijken: discussie punt 3, 4 en 5
C. Tweede deel bekijken: discussie punt 6 en 7
D. Einde bekijken: discussie punt 8, 9 en 10

A: Inleiding

Discussie punt 1: Wat is pesten? Geef aan dat het over iemand uitzonderen gaat, vernederen, vrienden ontnemen.

Discussie punt 2: Wat is homofobie? Heeft dit alleen betrekking op holebi’s of kan iedereen lijden onder homofobie?

B: Toon de film tot aan het einde van de eerste pest scene (3:17 minuut)

Discussie punt 3: Waarom wordt Erlend gepest? Omdat hij gevoelig is? Omdat zijn broer homo is of omdat de leider van de pesters iets te bewijzen heeft?

Discussie punt 4: Op een bepaald moment roept Erlend terug. Was dit een goede beslissing? Of maakt dit het alleen maar erger?

Discussie punt 5: Wat zou Erlend kunnen doen?

C: Toon de film tot aan het punt waar Erland uit de auto van zijn broer stapt en zich omdraait om naar hem te kijken.(6:00 minuut)

Discussie punt 6: Wat wilt Erlend’s broer dat hij doet?

Discussie punt 7: Waarom is het konijn-vis verhaal belangrijk? Waarom vertelt Erlend’s broer hem dit verhaal? Is er een moraal aan het verhaal?

D: Toon het einde van de film

Discussie punt 8: Waarom denk je dat Erlend zijn broer knuffelt op het einde?

Discussie punt 9: Wat denk je dat de volgende mensen meenemen van deze ervaring:

Discussie punt 10: Hoe vaak hoor je de uitdrukking: ‘oog om oog, tand om tand’? Ken je een film of verhaal waarin iemand wraak neemt op degene die hem heeft laten ‘lijden’? Was het realistisch? Was de uitkomst bevredigend? Is wraak hetzelfde als gerechtigheid?

Notities

Voor een uitgebreide activiteit kan je de vis en de haai als metafoor voor pester (aanvaller) en slachtoffer (prooi) verder onderzoeken.
Dit is erg duidelijk en symbolisch in de scene waarin het ‘shark bait’ tikspel gespeeld wordt. Paradoxaal genoeg wordt Erlend aangeduid als ‘de haai’, maar dit versterkt zijn gevoel van uitgesloten te worden alleen maar.
Erlend kijkt van de ene kant naar de andere wanneer hij wordt aangevallen, zijn aanvallers kijken recht vooruit. Herken je dit gedrag bij dieren in de natuur, roofdier en prooi? Is ‘pesten’ dierlijk gedrag, dat wij als mensen moeten ‘overwinnen’ om verder te ontwikkelen?

 


Download

Poster:

Still