Skip to content

Van Lucas naar Luus

Still

Filminformatie

Titel: Van Lucas naar Luus
Duur: 18 min.
Regisseur: Charlotte Hoogakker
Nederland, 2005
Taal: Nederlands
Genre: Documentaire
Adviesleeftijd: 8 - 10 jaar

Synopsis

Luus is geboren als Lucas, een jongen. Maar in zijn hoofd is hij echt een meisje. Wat nu? Hoe word je een meisje en hoe is het om ook een jongen te zijn? Mag je in de meisjeskleedkamer komen of moet je toch naar de jongens toe? Hoe zit het wanneer je gaat zwemmen? Luus laat het ons zien en beantwoordt alle vragen van haar vriendinnen.

Thema’s

Opkomen voor je rechten
Gender dysforie
Identiteit
Familie
Relatie met leeftijdsgenoten

Still

Achtergrond

Omdat we ervan uitgaan dat dit soort onderwerpen nauwelijks op school ter sprake komen, geven we hier wat extra informatie.

Gender dysforie
In de film legt Luus met foto’s van hersenen op haar eigen wijze uit wat gender dysforie inhoudt. Voor haar is het op deze manier niet alleen zichtbaar, maar is het ook makkelijker te accepteren wat er met haar aan de hand is. Ook kan ze het zo gemakkelijker aan haar vriendinnen uitleggen. Maar over deze theorie zijn wetenschappers het nog niet eens en het betreft hier dus een niet bewezen theorie.

Still

Opdrachten

A. Voor de film:      
  Introductie   Klassikaal   5 min.
  Oefening 1 Ik ben wat ik ben Tweetallen 30 min.
B. Vertoon de film:   15 min.
C. Na de film:    
  Oefening 2 Eerste indruk Klassikaal 15 min.
  Oefening 3 Vrienden Klassikaal 15 min.
  Oefening 4 Wat? Individueel 15 min.

A: Voor de film - Oefening 1: Ik ben wat ik ben (gender dysforie)

Leg uit aan de leerlingen dat niet iedereen als een jongen of een meisje is geboren. En dat niet iedere jongen zich ook een jongen voelt of ieder meisje zich een meisje voelt. Soms ziet iemand eruit als een jongen, maar voelt zich een meisje, zoals de hoofdpersoon in deze film. Luus legt uit dat zij als jongen werd geboren, maar dat haar hersenen zeiden: je bent een meisje! Haar ouders vonden informatie op het internet over gender dysforie. Nu heet Lucas Luus en is een meisje. De film begint met het liedje ‘Ik ben wat ik ben’. Lucas begon zijn leven als jongen, maar is nu een meisje. In de film zien we veel foto’s van hoe Lucas in Luus veranderde.

Wat ben jij?
Wat voel jij je?
Vraag uw leerlingen verschillende foto’s van zichzelf mee te nemen.
Bekijk hoe je bent veranderd door de loop der jaren.

 

C: Na de film
Oefening 2: Eerste indrukken

Om een idee te krijgen van de eerste indrukken van uw leerlingen kunt u de discussie starten vanuit vier invalshoeken:

DE FILM MAAKT MIJ…
OPVALLENDE MOMENTEN IN DE FILM VIND IK…
VISUELE ASPECTEN DIE MIJ OPGEVALLEN ZIJN…
ALGEMENE VRAGEN…

De leerlingen krijgen tijd om hun eerste indrukken op te schrijven op het schoolbord of een flipover. Het is goed om de thema’s vooraf een beetje toe te lichten.

DE FILM MAAKT MIJ…
Op de eerste flap verwoorden de leerlingen hun emoties die zij voelden tijdens het bekijken van de film. Deze kunnen te maken hebben met de inhoud van de film, maar ook emoties van waardering of afwijzing.

OPVALLENDE MOMENTEN
Op de tweede flap schrijven de leerlingen momenten uit de film op die hen opvielen, die ze zich goed herinnerden of die hen raakten.

VISUALE ASPECTEN
Op de derde flap schrijven ze visuele aspecten op die opgevallen zijn. Dingen over het camerawerk, geluid, kleur, belichting, acteren.

VRAGEN
Onder het hoofdje ‘vragen’ kunnen leerlingen allerlei soorten vragen schrijven van de dingen die ze niet goed begrepen: zoals over de inhoud, de personen, de setting, de dialogen of bijvoorbeeld de verhaallijn.

Na deze oefening heeft u een doorsnee idee van wat er leeft in de groep: emoties, opvallende scenes, belangrijke visuele aspecten en vragen. Een goed uitgangspunt voor het starten van de discussie!

Still

Oefening 3: Vrienden (reacties van leeftijdgenoten)

Voor Luus is het erg belangrijk hoe haar vrienden reageren. Ze voelt zich gesteund door haar ouders en ook door haar vrienden, zowel de meisjes als de jongens! Haar vrienden zijn erg belangrijk voor haar. In het primaire onderwijs kan ze helemaal zichzelf zijn. Zij is één van de meisjes en één van de jongens! Maar ze is ook bang om gepest te worden en straks naar het secundair onderwijs te gaan.

Hoe veilig voel jij je op je school?
Pest jij wel eens?
Word je weleens gepest?
Kan je anders zijn op je school?
Is er een pest protocol op je school?
Is er een open, veilige sfeer op school?
Kan iedereen zijn wie die is?

 

Oefening 4: Wat? (Vragen van leeftijdgenoten)

In deze film stellen haar vrienden allerlei soorten vragen aan Luus. Hoe was dit en wat vond je van dat?
Luus beantwoordt alle vragen. Haar vriendinnen zijn nieuwsgierig en echt geïnteresseerd in haar ontwikkeling.
Schrijf wat vragen op die je zou willen stellen aan: vrienden, ouders, buren, broers, zussen, grootouders, docenten, de burgemeester en politici;
Wat zou je graag willen weten?
Waar ben je nieuwsgierig naar?
Waarin ben je geïnteresseerd?
Probeer deze vragen aan die personen te stellen!