Skip to content

Цветовете на дъгата

Живеем във време, в което образите и по-специално дигиталните образи имат голямо влияние върху обществото и всекидневието ни. В Интернет сме от сутрин до вечер, от ставане до лягане. Виждаме света около нас чрез екрана. Реалността е представена от пиксели вместо от истински хора. Срещаме приятелите си в Социалните мрежи и водим разговори чрез чатове и мобилни телефони; реалността и виртуалното се борят за нашето внимание и време. Прекарваме все повече и повече време на мобилния си телефон или седейки пред компютъра в контакт с другите. Светът на Оруел се е превърнал в реалност: в Интернет сме 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата и споделяме всичките си дейности, емоции и мечти.

Кои сме ние, какво правим и какво мислим може да бъде прочетено, видяно или чуто някъде в световната мрежа. Вече не сме само получатели, но и предаватели! Изпращаме снимките си, домашните видео клипове и съобщения на приятелите си по света. Виждат ни, чуват ни и ни следват познати и непознати и се сприятеляваме с натискането на един бутон. Образите на екрана ни влияят все повече и повече. Затова е много важно тези образи да не създават стереотипи; да не се различават от реалността!

Образите в проекта РЕЙНБОУ отразяват разнообразието от реално съществуващи образи, свързани с проблемите на ЛГБТ. Тези образи показват истински хора с истински емоции. Емоции като: желание, съмнение, мечтателност, несигурност, влюбване, приятелство и чувство за идентичност. Точно като цветовете на дъгата!

Разговорите за разнообразие на сексуалната ориентация не са всекидневие в образованието ни. Но повечето деца и подрастващи са наясно с различията между момчетата и момичетата, както и с тяхното лично сексуално развитие. Обикновено родителите са първите, които трябва да се занимаят с тази тема, но училищата носят своята отговорност и имат своите възможности. Всяко училище трябва да предложи безопасна зона, където децата и младежите да могат да се развиват възможно най-свободно, за да могат да изследват собствените си възможности.

Да бъдеш себе си е едно от условията за лично израстване и развитие, независимо за коя сфера говорим. Училищата и учителите могат да използват този проект, наречен РЕЙНБОУ, за да мислят и дискутират, както и за да създадат сигурна среда, където всеки да се чувства свободен да участва и да може да развие своя собствен ЦВЯТ!