Skip to content

Момчето на татко

Still

Информация за филма

Заглавие: Papa’s Boy
Продължителност: 3 минути
Режисьор: Лееви Лемети
Произход: Финландия/Обединено Кралство, 2010
Език: Без диалог
Жанр: анимация
Насочен към възрастова група: 12+ годишни

Резюме

Малко момче-мишка иска да танцува, но баща му не одобрява това. Бащата иска момчето да бъде „мъж” и го окуражава да се захване с бокс. Момчето няма ентусиазъм за това и бащата се разочарова все повече и повече от сина си. Един ден момчето спасява семейството от атака на котка, демонстрирайки чудесен танц, което променя представите на бащата и мнението за сина му.

Основни теми

Стереотипи
Очаквания от мъжкия и женския пол
Лично щастие
Постоянство и решителност
Разрушаване на бариерите – борба за нарушени права
Семейство
Разрешаване на конфликтите
Неправилно разбиране на лично удовлетворение
Лично щастие

 

Still

Занимания

А. Преди филма:      
  1-во упражнение Момчешки или момичешки неща. в голяма група 30 минути
Б. Въведение + прожектиране на филма:   5 минути
В. След филма:    
  2-ро упражнение Дискусия с кадри от филма. Заедно 15 минути
  3-то упражнение Тауматроп individual 15 минути
  4-то упражнение Хайде да опитаме нещо различно В голяма група 45 минути

A: Преди филма
1-во упражнение: Момче или момиче?

Инструкция:
Разделете класа на малки смесени групи от момчета и момичета. Дайте на всяка група по два големи листа хартия, няколко списания или рекламни брошури, ножици и лепило. Напишете „момче” на единия лист хартия и „момиче” на другия. Учениците трябва да прегледат списанията и/или рекламните брошури и да изрежат картинки на неща, които намират за типични за момчета и типични за момичета. Насърчете момчетата да изрежат и картинки, свързани с момичешки неща, както и момичетата да изрежат картинки, свързани с момчешки неща. Залепете картинките на съответните листове хартия.

Покажете листовете на различните групи и ги обсъдете:

Защо избрахте това?
Защо намирате това за типично нещо, свързано с момчетата или с момичетата?
Какво бихте си помислили, ако момиче ползва/има/играе с това?
Може ли това да се ползва и от момчета, и от момичета?
Ще ви се стори ли странно, ако видите момче с това?
Означава ли това, че не е позволено?
Бихте ли го намерили за нормално, ако знаехте, че това би направило това момче много щастливо?

 

Ако децата се съгласят, че има картинки, които на са определени само като момчешки или момичешки, изрежете картинката и я залепете на по-голям лист хартия – листът „момчета и момичета”.

Хайде да видим дали има картинки, които ще отидат на листа „Момчета и момичета”!

Опитайте се да преместите колкото се може повече картинки.

 

Still

Б. Въведение:

Донесете поличка на балерина или чифт цвички, както и чифт боксови ръкавици. Покажете ги на децата. Върнете се към листовете от предишното упражнение.

Къде бихте сложили чифта боксови ръкавици? А поличката? С кое бихтепредпочели да си играете?

 

Ще видим кратък филм за една малка мишка, която има и двете...

Still

В. След филма
2-ро упражнение: Дискусия с кадри от филма

Инструкции:
Сложете кадрите от филма, които ще намерите в допълнението към помагалото, на дъската (мишка в стая пълна с екипировка за бокс, мишка с поличка на балерина, бащата на мишката с разочаровано изражение на лицето, бащата мишка прегръща сина си).

Какво очаква бащата от сина си? Как разбираме това?
(плаката на мишката като шампион по бокс, стая пълна с екипировка за бокс...)
Какво обича да прави мишката?
Как това кара да се чувства бащата-мишка? Как това, че бащата е разочарован кара да се чувства малката мишка?
Какво се случва, за да промени мнението си бащата-мишка? Защо бащата се чувства различно сега?

 

3-то упражнение: Тауматроп

МОМЧЕТО НА ТАТКО е анимационен филм. Това означава, че историята не се играе от хора, а героите и художественото оформление са нарисувани и/или са макети. Терминът „анимация” идва от латинската дума „анима”, която означава „душа”. В анимационните филми художникът наистина дава „живот” и „душа” на рисунките си и на героите си. Анимациите се снимат кадър по кадър. По този начин неодушевени предмети (например рисунки, фигури от пластилин, фигури от хартия и т.н…) могат да се направят така, че да изглеждат все едно се движат. Във всеки следващ кадър аниматорът променя малко рисунката си (или предмета). Ако гледате серия от такива образи един след друг много бързо (като на филм, в който гледате около 24 кадъра в секунда), изглежда сякаш образите на рисунките наистина се движат.

Учениците могат да упражнят този прост принцип на движението като направят тауматроп.

Thaumatrope

Можете да намерите шаблон за тауматроп в допълнението към помагалото. От едната страна е нарисувана мишката с ръкавиците за бокс, от другата - поличката за балерини. Завъртайки тауматропа ще успеете да видите мишката, облечена с поличката.

Инструкции за тауматроп: Изрежете кръговете и ги залепете с гръб един към друг: от едната страна е мишката, а от другата поличката. Внимавайте при залепването, така че малките знаци да съвпадат (иначе оптичнеската измама няма да проработи). Сега пробийте две дупки в краищата на диска. Закачете гумен ластик към всяка дупка. Накарайте картонения диск да се върти около оста си много бързо … и мишката ще носи поличката!
Този ефект се нарича оптическа измама, базирана на устойчивостта на образа: само изглежда, че има движение или сливане на двата образа. Реално не е така: самите рисунки остават непроменени.

4-то упражнение: Хайде да опитаме нещо различно

Инструкции:
Поканете мъж , който работи като болногледач, секретар, детегледач или в звената за грижа за деца: жена полицай, шофьор на камион, работеща в армията или в строителството… Хора с професия, която по принцип се счита за по-скоро мъжка или женска или поне такъв е стереотипа.
Учениците трябва да се подготвят за интервю с този човек и всеки трябва да напише по няколко въпроса, които иска да им зададе. Всички трябва да измислят най-малко по един въпрос, който съдържа думата момче или момиче.

В края на интервюто ще е забавно да се организира кратко занимание, свързано с професията на интервюирания. Научете се как се прави превръзка, как се направлява трафика, как се строи солидна стена, как се сменя памперс. Всички трябва да участват!

След това попитайте учениците (гледайте да попитате и момчетата и момичетата) дали са се забавлявали по време на заниманието. Биха ли си помислили за подобна кариера?

 


 

Download

Тауматроп

PDF PDF