Skip to content

От Лукас към Лус

Still

Информация за филма

Заглавие: From Lucas to Luus
Оригинално заглавие: Van Lucas naar Luus
Продължителност: 18 минути
Режисьор: Шарлот Хоогакер
Произход: Холандия, 2005
Език: холандски
Жанр: документален
Насочен към възрастова група: 16 - 18 годишни

Резюме

Лус е родена като Лукас, момче. Но в ума си реално той е момиче. Какво следва? Как се превръщаш в момиче и какво е чувството, въпреки това все още да си момче? Позволено ли ти е да влизаш в съблекалнята на момичетата или трябва да ползваш тази на момчетата? Какво се случва, когато отидеш на плуване? Лус ни показва всичко това и ни обяснява ситуацията като отговаря на въпросите на приятелите си от училище.

Основни теми

Разрушаване на бариерите – борба за нарушени права
Полова дисфория (или разстройство на половата идентичност)
Идентичност
Семейство
Взаимоотношения с връстниците

Still

Цели

Учениците да знаят: Какво е полова дисфория?

Подготовка

Тъй като за трансексуалността се говори много рядко, ние ви даваме малко информация

Мъжествеността и женствеността не са бинарни понятия.
Поведението, което се смята за прието, а също така и идеите за мъжественост и женственост се променят във времето, различни са в различните географски ширини и в различните социални слоеве. Докато ние продължаваме да утвърждаваме, че половете имат различни специфични роли, ние продължаваме да поддържаме и основите на хомофобията и трансфобията.
Ето защо, когато някой отправи предизвикателство към тези роли – размие границите, то другите хора най-вероятно ще се изплашат и ще се опитат да върнат този човек в роля и в позиция, която би успокоила тях самите. Понякога тези хора налагат това с насилие и злоупотреба.
Начинът, по който хората изразяват половата си идентичност зависи от много различни фактори: къде живеят, колко пари и власт имат и др. Ако пътувате във влак в Лондон през 21 век, във вагон, пълен с хора, вие ще видите много различни демонстрации на мъжественост и женственост - чрез дрехите и поведението. Това може да бъде жена в къса пола и високи токчета, жена в дънки и равни обувки или жена със забрадка. Ще видите мъж с къса коса, в строг костюм и мъж с работен комбинезон и ботуши, и мъж с дълга коса, и мъж с роба с копчета.

Проверете гардероба на същите тези хора и с удивление ще разберете, че дамата с ниски удобни обувки притежава също така рокля на цветя и грим; дамата с високи токчета притежава също така костюми с панталон; работникът може да има много тесни пъстри панталони, а мъжът в строг костюм може би носи рокли и перуки у дома, които обича да носи. Онези, които носят забрадка и роба, най-вероятно имат в гардероба си и дрехи в западен стил. Става ясно, че имаме не само един избор. Сега, когато погледнем в училище към някоя книга за пола, то ще видим много често опростени рисунки, представящи мъжкото и женското като двойка опозиции.

Как тези налагани стереотипи поддържат хомофобията?
Когато ние допускаме изявления, образи и истории, които използват стереотипни представи за мъжа и жената, ние окуражаваме ограниченото мислене за жената и мъжа. Много често тези стереотипи подсилват негативните идеи за мъжа и мъжествеността, за жената и женствеността.
Това позволява и подтиква хората да ограничат своите собствени възможности да представят към кой пол принадлежат, а също така допуска даването на отрицателна оценка и различни имена на тези, които предизвикат този ограничен модел.

Как ние можем да провокираме стереотипите, свързани с пола
В смесено училище направете така, че да не групирате децата по полов признак. Това е един от сигурните начини да засилите стереотипното мислене. В същото време проверете дали всички картини и снимки, които използвате, отразяват разнообразието на етноси в страната ви, а също така, че показват мъжете и жените като практикуващи най-разнообразни дейности. Например, ако показват жена, която управлява камион, не допускайте винаги тази жена да е изобразена като жена със светъл цвят на кожата.
Бъдете сигурни, че не допускате никакви сексистки забележки и поведение. Добре е да обясните на учениците си защо това е недопустимо в училище.
Учете хората на езици, насърчавайте ги да използват неутрални думи, когато описвате професионални позиции – изпълнителен директор, управител (не управителка), служител. Използвайте „техен”, а не – „неин”, негов”.

Стаята на дъгата трябва да бъде място, където полът се изучава като нещо комплексно (социален и биологичен пол) и където на учениците е даден шанс да открият как те самите искат да демонстрират своята полова принадлежност.

Still

Занимания

A. Преди филма: Въведение   5 минути
  1-во упражнение Аз съм, какъвто съм в двойки 30 минути
Б. Прожектиране на филма:   15 минути
В. След филма:    
  2-ро упражнение Първи впечатления в голяма група 15 минути
  3-то упражнение Приятели в голяма група 15 минути
  4-то упражнение Какво? индивидуално 15 минути

A: Преди филма
1-во упражнение: Аз съм какъвто съм (полова дисфория)

Обяснете на учениците, че не всеки се ражда като момче или като момиче; биологичният пол е много сложен и комплексен въпрос. Не всеки се чувства добре като момче или като момиче. Понякога някой изглежда като момче, но се чувства като момиче. Като главния герой в този филм. Лукас обяснява, че е била родена като момче, но мозъкът й казва: ти си момиче! Родителите намерили информация в Интернет, свързана с половата дисфория. Сега Лукас се казва Лус: момиче.

Филмът започва с песента: „Аз съм, какъвто съм”.
Лукас започва като момче, но сега е момиче. Във филма виждаме много снимки на Лукас и Лус.

Какво си ти?
Как се чувстваш?
Накарайте учениците да донесат няколко свои снимки, които показват как са пораствали през годините. Вижте как е настъпила промяната във възрастта на съзряването.

 

В. След филма
2-ро упражнение: Първи впечатления

За да разберете първите впечатления на учениците, биха могли да ви водят 4 аспекта:

ФИЛМЪТ МЕ КАРА ДА....
СТРЯСКАЩИ МОМЕНТИ:
ВИЗУАЛНИ АСПЕКТИ:
ВЪПРОСИ

Учениците трябва да имат малко време, за да напишат това, което са открили, на дъската или флипчарта. Най-добре ще е, ако обясните накратко ключовите думи.

ФИЛМЪТ МЕ КАРА...:
На първата страница могат да напишат емоции, които са изпитали, докато са гледали филма. Те може да са свързани със съдържанието, но може да бъдат и чувства на разбиране или на пренебрежение.

СТРЯСКАЩИ МОМЕНТИ
На втория лист могат да напишат кои моменти от филма са им харесали; моменти, които са запомнили, моменти, които са ги развълнували.

ВИЗУАЛНИ АСПЕКТИ
На третия лист трябва да се напишат всички визуални аспекти, които учениците са забелязали по време на гледането на филма. Неща свързани с това как се движи камерата, звука, музиката, цвят, светлина, игра…

ВЪПРОСИ
Под „въпроси” учениците могат да формулират всякакъв тип въпроси за неща, които не са разбрали: съдържание, герои, обстановка, диалог, сюжет…

След това упражнение ще имате представа за това, което е „живо” в групата: ключови сцени, някои важни визуални аспекти и поставени въпроси. Една добра отправна точка за последваща дискусия!

Still

3-то упражнение: Приятели (реакциите на връстниците)

За Лус е много важно как ще реагират приятелите ѝ. Тя се чувства подкрепена от нейните родители и от нейните приятели: момичета и момчета! Нейните приятели са много важни. В началното училище тя може да бъде себе си. Но тя се притеснява от тормоза и отиването в основното училище.

Колко сигурни са училищата ни?
Вие тормозите ли другите?
Вас тормозят ли ви?
Възможно ли е открито да сте различни?
Има ли протокол, свързан с наказание при тормоз?
Съществува ли атмосфера на толерантност?
Може ли всеки да бъде себе си?

 

4-то упражнение: Какво? (Въпроси на връстници)

В този филм няколко приятели питат Лус различни въпроси. Как ви се стори това и какво мислите по въпроса? Лус отговаря на всички въпроси! Нейните приятели са любопитни и наистина се интересуват от развитието на Лус.

Инструкция:
Напишете различни въпроси, които бихте искали да зададете на други хора: приятели, родители, съседи, братя и сестри, баба и дядо, учители, кмета и политиците.

Какво бихте искали да научите?
За какво сте любопитни?
От какво се интересувате?
Опитайте се да зададете тези въпроси на тези хора!