Skip to content

Описание на проекта

Рейнбоу. Права срещу нетолерантността – изграждане на свят без предразсъдъци е проект, който обединява: гей асоциации в ЕС, изследователски организации, училища и медии, подкрепящи правото на децата и младите хора да демонстрират своята идентичност и борещи се срещу хомофобията. Целта на проекта е да се изучат стереотипите и да се променят с тях чрез подходящите образователни средства.

Проведохме изследвания в Италия, Испания, Холандия и България сред педагози с цел да се проучат стереотипите и доколко има хомофобски послания (в началното училище). Направено бе сравнение на настоящите проекти в училищата в страните-партньори, свързани с подкрепата на правото на сексуална идентичност и обучение срещу хомофобията/ трансфобията и тормоза на база на хомофобия и трансфобия.

В резултат на страхотната работа на учителите, доброволците, психолозите и професионалистите от осемте страни, въвлечени в този проект, вече можем да представим три различни продукта и средства, полезни за постигането на нашите цели:

  1. Образователно помагало за учители на ученици на възраст от 6 до 16 години.
    Това помагало се състои от аудио-визуална част с 9 кратки филма и наръчник на хартиен носител. Тази част съдържа занимания за ученици, които могат да им помогнат да разберат значението на филмите, както и да помогнат на учителите да създадат подходяща среда за разговори по повод хомофобията.
  2. Конкурс за късометражни филми, заснети от тийнейджъри от Европа.
  3. Забавно помагало за обучение в неформална образователна среда на младежи над 16 годишна възраст (провеждано както от ЛГБТ организации, така и от организации, които не са свързани с ЛГБТ).

По този начин ние разказваме истории и помагаме, на тези които ги ползват, да разкажат собствената си история и да възпитат нетърпимост към предразсъдъците. Смятаме, че уважението към различията, демонстрирането на солидарност, оспорването на нетърпимостта към различните е резултат от обмяната на опит. Този процес започва с представяне и сътрудничество.

Проектът предлага възможност за учениците да изгледат филм с приятел в училище; заедно със свой приятел да заснемaт кратък филм, свързан със специфичен проблем, както и да участват в ролева игра със съотборници. Всички тези занимания биха могли да помогнат да се разбере колко просто и удобно е да живееш без предразсъдъци.

Нямаме решение за всички проблеми, с които се срещат лесбийките, гей, бисексуалните, транссексуалните и трансджендър (ЛГБТ) хора, също така знаем, че всички истории, които събрахме и решихме да разкажем, не могат да бъдат универсално решение. Те са пример за начина, по който да се гледа на света, а решенията могат да се намерят чрез тях. Бихте могли да станете част от процеса на това търсене, като използвате тези помагала с вашите ученици.